Международный фестиваль-конкурс искусств «Звездный прибой»

Прес Реліз Підкори Сцену 2019

ПАРАД ТАЛАНТІВ

Цьогорічний парад талантів громадська організація «ДГО «Співограй»  відкрила Міжнародним фестивалем-конкурсом мистецтв «Підкори сцену», який 1 та 2 лютого відбувся у столиці нашої країни – місті Києві. Змагання обдарованих аматорів сцени проводилися в рамках чотирьох жанрів: вокального, хореографічного, театрального та інструментального і зібрало в Центрі культури і мистецтв КНЕУ ім. Вадима Гетьмана та палаці культури  «Росток» близько півтори тисячі чоловік – як конкурсантів, так і тих, хто готував їх, вболівав за них та супроводжував їх.

Фестиваль отримав підтримку Міністерства культури України. В листі, надісланому на адресу ГО «ДГО «Співограй», перший заступник Міністра С. Фоменко зазначив: «Враховуючи супільне значення мистецьких заходів, що розвивають та популяризують українську культуру, підтримують обдарованих і талановитих дітей, Мінкультури готове надати інформаційну та організаційно-методичну допомогу у підготовці та проведенні вищевказаних фестивалів-конкурсів» («Співограй», «Підкори сцену»).

У великому розмаїтті талантів та їх прихильників неважко було й розгубитися, але організатори фестивалю, спираючись на великий досвід проведення подібних заходів, працелюбність членів команди і професіоналізм журі, змогли  почути й побачити кожного, хто приїхав показати свої здібності, та оцінити їх старання й майстерність.

На фестивалі працювало чотири склади (згідно заявлених жанрів) журі, які уважно поставилися до кожного представника з семи вікових категорій, аби на брифінгу, що обовязково провдився після перегляду всіх жанрових номерів, назвати кращих, підбадьорити тих, яким ще належить сягнути вершин майстерності у заявленому амплуа, а також відповісти на всі поставлені запитання.

Найбільшою чисельністю цього разу відзначилися танцюристи – їх було близько 700 чоловік. Але вразили вони не лише кількістю заявлених колективів, а й новаціями у постановці танців. Так, наприклад, колектив з Умані «Крок вперед» продемонстрував танок, в якому були задіяні не лише діти, а й їхні мами. Вони вразили історично-філософським розмаїттям показаних номерів, новим підходом до змісту та постановки танців. Тому журі у складі Валентини Вантух (Народної артистки України, директора, художнього керівника дитячої хореографічної школи «Virsky»), Ганни Пєрової  (Заслуженої артистки України, доцента кафедри класичної хореографії КНУКіМ, солістки театру сучасної класичної хореографії «Сузіря Аніко») та Гульнари Савенко (Заслуженого працівника культури України та АР Крим, завідуючої відділенням молодших спеціалістів (декана), викладача сучасного танцю Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтва, хореографа, балетмейстера телевізійного проекту «Танці з зірками») одноголосно віддало їм Гран-прі у жанрі «хореографія».

Приємно відзначити, що другий рік поспіль на Міжнародний фестиваль «Підкори сцену» приїздить колектив з Бобруйська (Білорусь) «Мечта». Його номери на цей раз були насичені акробатикою та новими цікавими хореографічними рішеннями.

Постійним учасником фестивалів «Співограю» вже можна назвати танцювальний колектив «Мрія» з Житомиру. Минулого року він став володарем Гран-прі у відповідній номінації, а цього року представив на суд журі творчий доробок малюків з першої вікової категорії, які не розгубилися на великій сцені, а стали володарями другого та третього призових місць.

Друзями фестивалю з роками став є й колектив з Олександрії «Авантюрин», фішкою якого, як і гурту «Крок вперед», є спільна робота на сцені дітей та батьків; а також любителі танцю із Запоріжжя «Emotion», які вирізнялися цікавою сучасною постановкою показаних ними номерів.

В нашій країні і за кордоном багато талановитої співучої молоді. Цього року до організаційного комітету з різних куточків України, а також з Молдови та Румунії надійшло 170 заявок на участь у фестивалі в жанрі «вокал». Тому, аби втиснутися у робочі, так би мовити, рамки, і прослухати усіх заявників, було прийняте рішення скоротити програму і солістам запропонувати виконати по одній пісні, а вокальним групам – по дві. Але це  ніяк не вплинуло на завдання журі, якому потрібно було визначити переможців (1, 2 та 3-є місця) в кожній віковій категорії, аби максимально нагородити всіх, хто цього заслуговував.

Приємно відзначити, що з поставленим завданням журі успішно справилося. Лідія Михайленко (Народна артистка України, педагог з вокалу, методист Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра (естрадний вокал), засновник, художній керівник і солістка жіночого вокального тріо «Либідь»), Людмила Ложкіна (старший викладач Славянського університету (театрального факультету), педагог з вокалу вищої категорії, продюсер) і Галина Голубєва (викладач-методист вищої категорії Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтва, педагог з вокалу на проектах «Х-фактор»  і «Україна має талант») працювали творчо й злагоджено. А тому Гран-прі отримали кращі з кращих. Ними виявились: вокальна група з Кривого Рогу «Лунный свет», а також солістка-вокалістка з Києва Поліна Дашкова. Інші були удостоєні відповідних димломів і статуеток.

Інструментальний жанр був представлений майстрами гри на саксофоні, скрипці, трубі, фортепіано, гітарі, акордеоні, флейті та бандурі. Чарівні мелодії у виконанні конкурсантів зворушили не лише членів журі, яких було четверо: Анатолій Корисько (культурний діяч, диригент, Заслужений діяч мистецтв України, професор, член Національної всеукраїнської музичної спілки, генеральний директор Української дирекції міжнародних конкурсів та мистецьких програм «Арт Україна»); Володимир Копоть (Заслужений артист України, викладач по класу труби Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра); Олена Турина (лауреат міжнародних конкурсів, кандидат мистецтвознавства, професор кафедри естрадного виконавства Національної академії керівних кадрів культури і мистецтва, автор культурологічних програм); Ганна Поліщук (піаністка, лауреат міжнародних конкурсів, солістка, член інструментально-вокальних ансамблів, працівник КНАТО – театру оперети, а також провідний концертмейстер НМАУ ім. П.І. Чайковського та КНУКіМ). Перлини світової музики у виконанні обдарованих дітей, знайшли приємний відгук у серцях багатьох слухачів, яким довелося бути учасниками і свідками фестивальних днів. І все ж найбільшу кількість балів здобула піаністка Ірина Панімаш з Черкас, яка й отримала найвищу нагороду змагання – Гран-прі.

Розмаїттям художнього читання, постановок і мізансцен порадували й театрали. Вони прибули на фестиваль з Кривого Рогу, Мелітополя, Запоріжжя, Харкова, Дніпра, Миргороду, Ірпеня, Нікополя тощо… Приємною була зустріч з нашими постійними друзями, яких ми завжди із задоволенням чекаємо на своїх фестивалях, членами літературної студії «Лицедії» з Вишгороду, а також театрального колективу «Дзеркало» з Добропілля Донецької області.

Тут було багато несподіванок, а тому — й номінацій, і нагород. Але головний приз — Гран-прі – забрав з собою колектив «Ассоль» за виставу «Олівер Твіст» з смт Глеваха Київської області. У номінації «Краща вистава фестивалю» перемогу виборов театральний колектив «Теремок» з Бєлгород-Дністровського, а їх керівник Валентина Григорівна Поцелуєва стала переможницею у номінації «За велике служіння театру для дітей». Першими в номінації «Кращі костюми» став театр «Вместе» з Дніпра, а колектив «Дзеркало», про який вже говорилося вище, отримав перемогу в номінації «За оригінальне і яскраве виконання літературно-музичної композиції «Хатинка на ялинці».

Підбиваючи риску параду талантів, варто сказати, що всі лауреати фестивалю отримали сертифікати на 30-відсоткову знижку на оплату внесків для участі в наступних фестивалях. Крім того, всі учасники отримали сертифікати на знижку (в 50, 100 та 1000 євро – в залежності від отриманих нагород) на участь у фестивалі «Зоряний прибій», який відбудеться у червні в Болгарії (у місті Кітен), а також 10-відсоткову знижку на участь у фестивалі в Македонії.

Ми дуже вдячні шоу-групі «Альтана» з Києва, яка заспівала на фестивалі наш гімн, написаний Євгеном Бєлозьоровим, Олені Альфериній, володарці минулорічного Гран-прі у номінації «вокал», яка приїхала на гала-концерт з Молдови, дирекції БК «Росток» та концертної зали КНЕУ ім. Гетьмана, які любязно приймали наших конкурсантів.

Ми вдячні усім, хто любить мистецтво, хто небайдужий до талантів, якими Бог так щедро обдарував  наших улюблених дітей, хто прагне поширити все те добре і приємне, що наповнює небайдужі серця прихильників української культури та культури різних братніх народів. Ми й надалі будемо працювати для вас, старатися, збиратися і радувати один одного, створювати добрий настрій, аби жити в атмосфері віри, надії та любові. Це так сьогодні актуально. І не лише в Україні, а й в усьому світі.

Станіслава Котелянська, директор фестивалю.